AWS'e Dair Temel Kavramlar

AWS'e Dair Temel Kavramlar

Dünyanın en büyük bulut altyapı hizmetleri sağlayıcılarından Amazon'un AWS hizmetine dair temel bazı kavramları bu yazıda ele alıyoruz.
Hatice Dikmen15 Ağu 2022

Bulut bilişim (cloud computing) sunucu, depolama, veri tabanı, ağ, yazılım vb. gibi bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sağlanmasıdır. Bulut teknolojisi, sanal sunucularda depolanan verilerinize istediğiniz her yerden ve tüm cihazlardan kolaylıkla erişmenizi mümkün kılar. Genellikle yalnızca kullandığınız bulut hizmetleri için ödeme yaparsınız, bu da işletim maliyetlerinizi düşürmenize, altyapınızı daha verimli çalıştırmanıza ve iş ihtiyaçlarınız değiştikçe ölçeklendirmenize yardımcı olur.

 

Görsel kaynağı

 

Dünyanın en büyük bulut altyapı hizmetleri sağlayıcılarından Amazon, veri merkezlerini revize ederek ilk bulut teknoloji hizmeti olan Amazon S3'ü, 2006 yılında hizmete soktu. Amazon Web Services (AWS), bugün dünyanın en kapsamlı ve en yaygın kullanılan bulut platformudur ve dünya çapındaki veri merkezlerinden 200'ün üzerinde tam özellikli hizmet sunar. En hızlı büyüyen startuplar, en büyük kuruluşlar ve önde gelen devlet kurumlarının dahil olduğu milyonlarca müşteri; maliyetleri azaltmak, daha çevik olmak ve daha hızlı inovasyon için AWS kullanıyor.

Şimdi gelin AWS dünyasının temel kavramlarına kısaca bir göz atalım.
 

Client-server model (İstemci-sunucu ağ modeli)

İstemci-sunucu ağ modeli (client-server model), sunucular gibi bilgisayarların, kullanıcı tabanlı görevleri gerçekleştirmek için istemciler gibi diğer bilgisayarlara ağ hizmetleri sağladığı bir modeldir.

Görsel kaynağı

 

  • İstemci: İstemci, sunucudan hizmet talep eden yerel makinede çalışan bir programdır. İstemci programı sonlu bir programdır, hizmetin kullanıcı tarafından başlatıldığı ve hizmet tamamlandığında sona erdiği anlamına gelir. Örnek olarak internet tarayıcısı, masaüstü uygulaması vb …
  • Sunucu: Sunucu, istemcilere hizmet sağlayan uzak makinede çalışan bir programdır. İstemci bir hizmet istediğinde, sunucu gelen istekler için kapıyı açar, ancak hizmeti hiçbir zaman başlatmaz. Bir sunucu programı sonsuz bir programdır, başladığında, sorun çıkmadıkça sonsuz olarak çalıştığı anlamına gelir. Sunucu, istemcilerden gelen istekleri bekler. İstek sunucuya ulaştığında, isteğe yanıt verir. Örnek olarak Amazon EC2, bir tür sanal sunucudur.

 

Deployment models for cloud computing (Bulut bilişim için dağıtım modelleri)

  • Public cloud: Hizmet sağlayıcının kaynaklarını internet üzerinden kullanıcılara açmasıdır. Artan ve dalgalanan talepleri olan kuruluşlar için mükemmeldir. Ayrıca, düşük güvenlik endişeleri olan şirketler için harika bir seçimdir.
  • Private cloud: Bulut teknolojisi kaynaklarının (donanım, depolama, uygulama) tamamının sadece bir şirket tarafından yönetilmesi ve kullanılmasıdır. Maliyet verimliliği ve veri ve kaynaklar üzerinde daha fazla kontrol arayan şirketlere daha uygun bir dağıtım modelidir.
  • Hybrid cloud: Hem genel hem de özel bulutların bileşiminden ortaya çıkan bulut teknolojisidir. Özel verilere sahip bir şirket, özel bir bulutta depolamayı tercih ederken, daha hassas veriler genel bir bulutta saklanabilir.

 

Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud)

EC2, uygulamalarınızı dağıtmanız için fiziksel bir sunucuyu temsil eden sanal makinedir. Amazon, kendi donanımınızı satın alıp onu bir ağa bağlamanız yerine, uygulamalarınızı çalıştırmanız için size tek bir fiziksel donanımda birden çok sanal bilgisayar sunar. Peki tam olarak neden Amazon EC2'ye ihtiyacımız var? AWS elastik hesaplama bulutu birçok avantaj sağlar;

  • Otomatik ölçeklendirme: Temelde talebe göre kaynak sağlamaktır. Talepteki artışa veya azalmaya karşılık olarak ya büyürler ya da küçülürler.
  • Kullandıkça öde: Yalnızca kullandığınız kadar ödeme yapmanız gerekir.
  • Artan güvenilirlik: AWS EC2'de güvenlik sistemleri, gereksinimlere göre gruplar oluşturmaya ve çalışan örnekleri buna yerleştirmeye izin verir
  • Esneklik: 10 düşük konfigürasyonlu makine yerine, uygulamanız için tercih ettiğiniz bir işletim sistemine sahip tek bir yüksek konfigürasyonlu makine kiralayabilirsiniz.
     

AWS EC2 bulut sunucusu tipleri

Görsel kaynağı

 

  • General purpose instances: İşlem, bellek ve ağ kaynakları arasında bir denge sağlar ve çeşitli iş yükleri için kullanılabilir.
  • Compute optimized instances: Yüksek performanslı işlemcilere ihtiyaç duyan hesaplamaya bağlı uygulamalar için kullanışlıdır.
  • Storage optimized instances: Belleğe yazılması gereken ve yüksek, sıralı okuma ve yazma erişimi gerektiren çok büyük veri kümeleri içeren iş yükleri için tasarlanmıştır.
  • Memory optimized instances: Bellekteki büyük veri kümelerini işlemek için hızlı performans sağlar.
  • Accelerated computing instances: CPU hızı arttığında hızlandırılmış bir performans sağlarlar.

 

EC2 fiyatlandırması

AWS EC2 fiyatlandırması, faturalandırmanızı optimize etmenize yardımcı olabilecek çeşitli fiyatlandırma modellerinin yanı sıra seçim yapabileceğiniz birçok bulut sunucusu türü sunar.

  • On-Demand: Kullanımı ücretli bir fiyatlandırma modeli sunar. Saatlik veya saniye başına faturalandırma arasında seçim yapabilirsiniz.
  • EC2 Free Tier: Amazon, yeni kullanıcılara 12 aya kadar ücretsiz çeşitli AWS hizmetlerini test şansı sunuyor.
  • Reserved Instances: Rezerve edilmiş bulut sunucuları ciddi tasarruf sağlayabilir. AWS EC2'yi uzun bir süre (1 veya 3 yıllık dönemler) kullanma taahhüdü karşılığında genel bilgi işlem maliyetlerinizi önemli ölçüde düşürür.
  • Spot Instances: Yedek EC2 kapasitesi talep etmenize ve on-demand fiyata nazaran önemli ölçüde az ödeme yapmanıza olanak tanımaktadır.
  • Dedicated Hosts: Özel ana bilgisayarlar, size tamamen iş yüklerinize tahsis edilmiş fiziksel EC2 sunucuları sağlar. Kendi ayrılmış sunucunuzu ve lisansınızı kullanmak, maliyetlerinizi azaltabilir ve uyumluluk konusunda yardımcı olabilir.

 

EC2 Scaling

Uygulama erişilebilirliğinizi korumanıza yardımcı olur ve EC2 bulut sunucularını tanımladığınız koşullara göre otomatik olarak eklemenize veya kaldırmanıza olanak tanır.

İster bir isterse binlerce Amazon EC2 bulut sunucusu çalıştırıyor olun, Amazon EC2 Scaling’i kullanarak hatalı Amazon EC2 bulut sunucularını ve kötü durumdaki uygulamaları tespit edebilir ve bulut sunucularını müdahale etmeden değiştirebilirsiniz. Bu durum, uygulamanızın beklediğiniz işlem kapasitesine sahip olduğundan emin olmanızı sağlar.

EC2 Scalingin dinamik ve tahmini ölçeklendirme özelliklerini de kullanabilirsiniz. Dinamik ölçeklendirme, değişen talebe cevap verir. Tahmini ölçeklendirme ise, öngörülen talebe göre doğru sayıda EC2 bulut sunucusunu otomatik olarak zamanlar. Dinamik ölçeklendirme ve tahmini ölçeklendirme, daha hızlı ölçeklendirmek için birlikte kullanılabilir.

 

Elastic load balancing (Yük dengeleyiciler)

AWS Elastic Load Balancing, kullanıcılardan gelen veri trafiğini uygun şekilde IP adresleri arasında yönlendirmeye olanak sağlar. Tek bir erişilebilirlik alanı içinde veya birden fazla erişilebilirlik alanı arasında iş yüklerinin dağıtımı otomatik olarak gerçekleşir ve kullanıcıların uygulama kullanım talebi arttıkça yüksek kullanılabilirliği korurken bilgi işlem yeteneklerini ölçekler.

Görsel kaynağı

 

Bir kuruluş uygulamalarına yönelik talebi karşıladıkça, yük dengeleyici bu trafiği hangi sunucuların idare edebileceğine karar verir. Bu, iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar.

Yük dengeleyiciler, sunucu ile bir uç nokta cihazı (PC, dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon) arasındaki bilgi akışını yönetir. Sunucu şirket içinde, bir veri merkezinde veya genel bulutta olabilir. Yük dengeleyici, sunucuların verileri verimli bir şekilde taşımasına yardımcı olur, uygulama teslim kaynaklarının kullanımını optimize eder ve sunucunun aşırı yüklenmesini önler. Yük dengeleyiciler, istekleri karşılayabileceklerinden emin olmak için sunucularda sürekli sağlık kontrolleri gerçekleştirir. Gerekirse yük dengeleyici, sağlıksız sunucuları geri yüklenene kadar havuzdan kaldırır. Bazı yük dengeleyiciler, artan taleple başa çıkmak için yeni sanallaştırılmış uygulama sunucularının oluşturulmasını bile tetikler.
 

Amazon Simple Notification Service (Amazon SNS, Basit Bildirim Hizmeti)

Görsel kaynağı

 

Amazon SNS, üreticilerden müşterilere mesaj teslimi sağlayan bir hizmettir. Üreticiler, mantıksal bir erişim noktası ve iletişim kanalı olan bir konuya mesaj göndererek tüketicilerle eş zamansız olarak iletişim kurar. Müşteriler, SNS konusuna abone olabilir ve desteklenen bir uç nokta türünü kullanarak yayınlanmış mesajları alabilir.

Amazon Simple Queue Service (Amazon SQS, Basit Kuyruk Hizmeti)

Görsel kaynağı

 

Amazon SQS, mikro hizmetleri, dağıtılmış sistemleri ve sunucusuz uygulamaları ayırmanıza ve ölçeklendirmenize olanak tanıyan, tam olarak yönetilen bir ileti kuyruğa alma hizmetidir. SQS kuyruk sistemidir. Mesajlar alıcılara iletilmez. Alıcıların mesajları alabilmesi için SQS’yi yoklaması gerekir. Mesajlar kısa bir süre için SQS’de saklanabilir.
 

Serverless Computing (Sunucusuz Bilişim)

AWS, sunucuları yönetmeden kod çalıştırma, verileri yönetme ve uygulamaları entegre etme teknolojileri sunar. Sunucusuz teknolojiler, çevikliği artırmak ve maliyetleri optimize etmek için otomatik ölçeklendirme, yerleşik yüksek erişilebilirlik ve kullanıma göre ödeme faturalandırma modeli içerir. Sunucusuz uygulamalar olaya dayalı bir işlem hizmeti olan AWS Lambda ile başlar.
 

AWS Lambda

Görsel kaynağı

 

AWS Lambda, sunucu tedarik etmeden veya yönetmeden neredeyse her tür uygulama veya arka uç hizmeti için kod çalıştırmanıza olanak tanıyan, sunucusuz, olaya dayalı bir işlem hizmetidir. Lambda’yı 200'ün üzerinde AWS hizmeti ve hizmet olarak yazılım (SaaS) uygulamasından tetikleyebilir ve yalnızca kullandığınız kadar ödeyebilirsiniz.
 

Containers

Konteynerlar, uygulamanızın kodunu, yapılandırmalarını ve bağımlılıklarını tek bir nesnede paketlemek için standart bir yol sağlar. Konteynerler, sunucuda kurulu bir işletim sistemini paylaşır ve kaynaktan izole edilmiş süreçler olarak çalışarak ortamdan bağımsız olarak hızlı, güvenilir ve tutarlı dağıtımlar sağlamaktadır.
 

Amazon Elastic Container Service (Amazon ECS- Elastik Konteyner Hizmeti)

Görsel kaynağı

 

Amazon Elastic Container Service (ECS), Docker kapsayıcılarını destekleyen ve yönetilen bir Amazon EC2 bulut sunucusu kümesinde uygulamaları kolayca çalıştırmanıza olanak tanıyan, yüksek düzeyde ölçeklenebilir, yüksek performanslı bir kapsayıcı yönetim hizmetidir. Amazon ECS, kendi küme yönetimi altyapınızı kurmanız, çalıştırmanız ve ölçeklendirmeniz ihtiyacını ortadan kaldırır.
 

Amazon VPC

Amazon Virtual Private Cloud (Amazon VPC), AWS kaynaklarını tanımladığınız bir sanal ağda başlatmanıza olanak tanır. Bu sanal ağ, AWS’nin ölçeklenebilir altyapısını kullanmanın avantajlarıyla kendi veri merkezinizde çalıştıracağınız geleneksel bir ağa çok benzer. Farklı VPC’ler VPC peering veya Transit Gateway ile birbirlerine bağlanabilirler. VPC subnetlerden oluşur. VPC’nin içinde subnet oluşturulduğunda, her availability zone (AZ) için bir public, iki de private subnet oluşturabilir.

 

Kaynaklar

Miuul topluluğunun bir parçası ol!

Abone ol butonuna tıklayarak Miuul'dan pazarlama ve haber içerikleri almayı onaylıyorum.