AZ-900 ve AZ-104 Sertifikasyon Sınavları Nelerdir? Neden Bu Kadar Önemlidir...

AZ-900 ve AZ-104 Sertifikasyon Sınavları Nelerdir? Neden Bu Kadar Önemlidir?

Bu yazımızda sertifika türlerinden ve de AZ-900 ile AZ-104 sertifikasyon türlerinden bahsediyoruz.
Koray SADIKLAR25 Kas 2022

Öncelikle, bu sertifikaları açıklamadan önce konunun daha iyi anlaşılabilmesi adına sertifikanın tanımını yapalım. Bu tanımın birden fazla tanımı bulunmaktadır. Peki bunlar nedir hemen tanımlayalım:

  • Sertifika, eğitim ve seminerlere katılım sağlayarak bunları başarıyla bitirenlere verilen belgedir. 
  • Sertifika, bir kişinin eğitim aldığı konu ile alakalı kendini o işi bildiğinin belgeli kanıtıdır. 

Aslında burada birden çok bu gibi sertifika tanımlarını gerçekleştirebiliriz. 

Şimdi sertifika tanımını gerçekleştirdikten sonra bir de bu sertifika çeşitlerine bakalım. 

Sertifika türleri ikiye ayrılır

 

Katılım Sertifikası

Eğitimlerde katılım amacıyla verilen sertifikalar “katılım sertifikası“ olarak bilinmektedir. Bu sertifikalar kişinin o işi öğrendiğine veya katıldığına dair çok iyi bir kanıt olabilir ama global anlamda bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bir eğitime katıldığınız zaman ilk olarak aslında ihtiyaç duyacağınız sertifikalardan biri olabilir.

Global Anlamda Geçerliliği Olan Sertifikalar

İkinci sertifikasyon türü sektörde daha çok geçerliliği bulunan “global anlamda geçerliliği olan sertifikalar“ olarak bilinmektedir. Öğrendiğiniz ve katıldığınız eğitimleri, katılım sertifikası ile tescillendirip bu sertifika türüyle de global ve dünya üzerinde geçerliliği bulunan bir belgeye sahip oldunuz.

İşte geleceğimiz AZ-900 ve AZ-104 eğitimindeki hedefimizde asıl olarak Microsoft kurumunun dünya çapında tanınan ve geçerliliği bulunan sertifikaları olmalıdır. 

Şimdi buraya kadar sertifika ve sertifika türleri ile alakalı bilgilendirme sağladık. Şimdi ise düzenleyeceğimiz bootcamp içerisinde sizlere aktaracağımız konuların sertifikalarından bahsedeceğiz. Bu sertifikaların düzeylerini yeni başlayanlar için ve orta düzeyde olarak belirtebiliriz.

AZ-900

AZ-900 sertifikanın kodu olarak geçmektedir. Asıl ismi ise Azure Fundementals'dır.  Azure Fundamentals, Azure Cloud ortamına ilk başlayanlar için düzenlenen sertifikasyon türüdür. Bu sertifikasyon türünde ilk olarak eğitim alan herkes Azure Cloud ortamını tanımaya başlamaktadır. Bu sertifikasyonu alabilmek için önceden herhangi bir sertifika veya eğitim koşulu bulunmamaktadır. 

AZ-104

AZ-104 sertifikanın kodu olarak geçmektedir. Asıl ismi ise Azure Administrator Associate'dir. Azure Cloud ortamında orta düzey bilgi edinmek isteyenler için sertifikasyon türüdür. Bu sertifikasyon ile aslında Azure Cloud ortamını orta düzeyde yönetebilir hale geliyorsunuz. Bu sertifikasyon içinde herhangi bir eğitim koşulu bulunmamaktadır fakat bundan önce Azure Fundamentals eğitimini ve sertifikasyonunu almak daha iyi olacaktır. Çünkü bir eğitim alıyorsanız ilk olarak ikinci seviyeden değil, ilk seviyeden başlamak her zaman altyapıyı daha iyi kuvvetlendirmesi açısından gereksinimdir. 

 

Bu sertifikaları aldığınızda iş anlamında çok prensipli çalışan kurumlara denk gelebilirsiniz. Bu kurumlarda çalışma fırsatı yakaladığınızda, global düzeyde geçerliliği olan önemli bir belgeye sahip olacaksınız.

Bu sertifikaları mülakatta sunduğunuzda diğer adaylar arasından ön plana çıkma şansınız daha yüksektir. Çünkü bazı zamanlarda sizleri diğer adaylardan ayıran global düzeyde sertifikasyonlar olabilmektedir. 

Ayrıca yurtdışı kariyer hedefleyen herkes içinde uygundur. Yurt dışındaki çoğu kurum yaptığınız işin veya düzeyin global düzeydeki sertifikasının gerekliliğinden dolayı sizlerden bunu almanızı veya temin etmenizi isteyebilir.

 

Son olarak bu sertifikasyonları alabilmek için global düzeyde görevlendirilen sınav merkezleri bulunmaktadır. Bu sınav merkezlerinden en bilineni Pearsonvue sınav kurumudur. İlgili sertifikasyon için sınav satın aldıktan sonra, Pearsonvue sizlere profesyonel bir şekilde online ve yerinde sınav ortamları sunmaktadır. Sınav sonunda anlık olarak sınav sonuçlarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Koray SADIKLAR

Daha iyisi olana kadar!

Miuul topluluğunun bir parçası ol!

Abone ol butonuna tıklayarak Miuul'dan pazarlama ve haber içerikleri almayı onaylıyorum.