Veri Bilimi Nedir?

Veri Bilimi Nedir?

Yeni teknolojiler sürekli ortaya çıktığı ve bu alanı sürekli dönüştürdüğü için veri biliminin kesin bir tanımını sunmak çok karmaşık hale gelir.
Yasemin Karaman29 Ağu 2022

Veri bilimi, verilerden anlamlı içgörüler elde etmek için alan uzmanlığını, programlama becerileri ile matematik ve istatistik bilgilerini birleştiren çalışma alanıdır. Daha basit bir ifadeyle, veri bilimi ham verilerden, eyleme geçirilebilir bilgilerin çıkarılmasıdır. Bu çok disiplinli alan, veri kümelerindeki eğilimleri, patternleri, bağlantıları ve korelasyonları belirleme gibi bir amaca sahiptir. Bu amaç doğrultusunda veri bilimi, bilgisayar programlama, tahmine dayalı analiz, matematik, istatistik, makine ve derin öğrenmeyi de kapsayan yapay zeka gibi çok çeşitli araç ve teknikleri içerir. 

Bugün, neredeyse tüm şirketler veri bilimini bir şekilde uygulamaktadır. Fakat, kullanılan yöntem ve yaklaşımlar bir firmadan diğerine değişebilir.  Özellikle yeni teknolojiler sürekli ortaya çıktığı ve bu alanı sürekli dönüştürdüğü için veri biliminin kesin bir tanımını sunmak çok karmaşık hale gelir.

Dolayısıyla, bunu tanımlamak için sorulması gereken en iyi soru “Neden veri bilimi?”dir.

 

Neden veri bilimi ?

Veri Bilimi, tüm sektörlerde patlama yaşamaktadır. Bunun asıl sebebi ise insanlığın giderek daha fazla veri üretmesidir. 2011 ve 2013 yılları arasında, sadece iki yılda,  küresel veri hacmi dokuz kat arttı ve bu büyük veri patlaması o zamandan beri yavaşlamadı.

2013 yılında 5 zettabayttan daha az olan veri hacmine kıyasla, 2021'nin sonunda dünya çapındaki toplam veri hacminin 79 zettabayta ulaşmıştır. 2025 yılında ise bu veri hacminin 181 zetabayta ulaşması beklenmektedir (Statista).

Bu fenomen nasıl açıklanabilir? Sosyal ağlar, akıllı telefonlar veya web arama motorları gibi gelişmekte olan birçok teknoloji veri üretiyor ve üretilen tüm bu veriler, tüm sektörler, üniversiteler ve araştırma kurumları için benzeri görülmemiş fırsatları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle verinin genellikle “21. yüzyılın petrolü” olarak anılması da kulağa mantıklı geliyor.

Veri bilimi sayesinde yenilikçi ürünler ve hizmetler yaratmak, gerçek dünya sorunlarını çözmek ve performansı daha önce hiç olmadığı kadar geliştirmek mümkündür. 

Veri Bilimi, salt sezgiden ziyade verilere dayalı kararlar vermenizi sağlar. Sonuç olarak, günlük hayatımızda devrim yaratmakta ve yeni ufuklar açmaktadır. Kısacası, veri bilimi gün geçtikçe, dünyanın kilit bilimlerinden biri oluyor!

 

Veri bilimi işletmeleri nasıl dönüştürüyor? 

Şirketler, kuruluşların ürün ve hizmetlerini iyileştirmek ve böylece onlara rekabet avantajı sağlamak için veri bilimini kullanır. Veri bilimi ve makine öğrenimi için kullanım örnekleri şunları içerir: 

  • Çağrı merkezlerinden toplanan verileri analiz ederek müşteri kayıp oranı hesaplanabilir, böylece pazarlama bunları elde tutmak için harekete geçebilir.
  • Trafik eğilimlerini, hava koşullarını ve diğer faktörleri analiz ederek verimliliği arttırır, böylece örneğin lojistik şirketleri teslimat hızlarını iyileştirebilir ve maliyetleri düşürebilir. 
  • Doktorların hastalıkları daha erken tespit edebilmesi ve daha etkili bir şekilde tedavi edebilmesi için tıbbi testlerden ve semptomlardan elde edilen verileri analiz ederek tanıyı iyileştirir. 
  • Ekipmanın ne zaman arızalanabileceğini tahmin ederek tedarik zincirini optimize edebilir.
  • Şüpheli davranışları ve anormal eylemleri tanıyarak finansal hizmetlerde dolandırıcılığı tespit edebilir.
  • Müşteriler için önceki satın almalara dayalı öneriler oluşturarak satışları iyileştirebilir.

Birçok şirket veri bilimini bir öncelik haline getirdi ve bu alana büyük yatırımlar yapıyor. 

Gartner'in 3.000'den fazla BT lideriyle yaptığı yakın tarihli ankette, katılımcılar, analitik ve iş zekasını işletmeleri için en önemli farklılaştırıcı teknolojiler olarak sıraladı. Ankete katılan BT yöneticileri, bu teknolojileri işleri için en stratejik alan olarak görüyor ve buna göre yatırım yapıyorlar.

Bu alana girmek için Data Scientist kariyer yolculuğuna kayıt olabilirsiniz.

 

Kaynaklar

İlginizi Çekebilir
Miuul topluluğunun bir parçası ol!

Abone ol butonuna tıklayarak Miuul'dan pazarlama ve haber içerikleri almayı onaylıyorum.