Teknolojik gelişimler ve ticari büyüme ile birlikte, müşteri ilişkileriyle ilgili konulara duyulan ilgi giderek artmakta. 21. yüzyılda neredeyse herkes ve her şeyin çevrim içi ortamda bir yansıması olduğundan toplumlar internetten büyük ölçüde etkilenmekte ve teknoloji hayatın vazgeçilmez ve etkili bir unsuru olarak görülmekte. Teknolojinin gelişmesi şirketlerin müşterilerinin çevrim içi davranış ve performanslarını izlemelerine olanak tanırken şirketlerin fiyatlar ve iletişim stratejileri ile hizmet ve ürünleri özelleştirmelerine ve böylelikle yeni müşteriler yakalamalarına alan açmış durumda. Şirketler internet üzerinden müşterilerine bilgi, hizmet ve ürün sağlamak için müşteri ilişkilerini sağlıklı bir biçimde yönetmeli ve müşterilerin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde tespit edebilmelidir.
Günümüzde birçok şirket, artan rekabet ile yeni müşterileri nasıl çekebileceğine ve mevcut müşterileri elinde nasıl tutabileceğine odaklanıyor. 1990'lı yıllarda iş dünyasına hakim olmaya başlayan müşteri ilişkileri yönetimi ya da customer relationship management (CRM) kavramı ilişki yönetimine dayanan iş yaklaşımlarından biri olarak düşüşnülebilir. Müşteri ilişkileri yönetimi çerçevesinde potansiyel müşteriler ve mevcut müşteriler ile kurulacak olan iletişimin farklı açılardan, daha yüksek farkındalık ile kurulması mümkündür.
Peki ama müşteri ilişkileri neden yönetilmeli? Ürün odaklı bir yaklaşımdan ziyade müşteri odaklı yaklaşımın benimsendiği sektörlerde müşteri ilişkilerinin geliştirilmesi şirketin sürdürülebilir büyümesi için kritiktir. Müşteri ilişkilerini iyi yönetmek, müşterileri daha iyi anlamayı yani müşterilerin kim olduğunu, ne istediklerini ve geçmişteki etkileşimlerini bilmeyi gerektirirken gelecekte etkileşimlerinin nasıl olacağını da tahmin etmeyi gerekli kılar. Ancak böylelikle doğru zamanda doğru müşteriye doğru teklifler sunulabilir.
CRM dendiğinde hali hazırda var olan veya gelecekteki potansiyel müşteriler ile kurulacak olan ilişki sürecini veriye dayalı bir biçimde verimli, etkin ve sonuç odaklı geliştirmeye alan açan ve böylelikle şirketi daha karlı hale getirmek için kullanılan yöntemler akla gelmelidir. CRM dünyasında karşılaştığımız bazı kavramlar ise aşağıdaki gibidir:
Bu yazıda genel hatlarıyla müşteri ilişkileri yönetimi dendiğinde karşımıza gelebilecek temel bazı kavramlardan bahsettik. CRM analitiğinde amaç, tüm müşteri ilişkileri sürecini veriye dayalı bir biçimde şirket için daha verimli hale getirmeye çalışmaktır. Daha az çabayla daha fazla fayda sağlamak esas hedeftir.
CRM analitiği çalışmaları sektörde kendine en fazla yer bulan iş uygulamalarındandır. Python ile müşteri verilerini analiz etme, müşterileri daha yakından tanıma, müşterileri segmentlere ayırma, segmentlere özel iş kararları alabilme ve müşterileri elde tutmak için müşteri terk modelleri geliştirme konularını Miuul'un CRM Analitiği eğitiminde detayları bir biçimde öğrenebilirsiniz.
Kaynaklar