"LinkedIn'de çalışmak ister misin?" diye sorulsa, muhtemelen pek çoğumuzun cevabı "Evet!" olacaktır. Kimisi için hayal, kimisi için imkansız gibi görünse de ne kadar büyük bir emek ve tecrübe sonucunda gerçekleştirilebileceği aşikardır.
Peki, "Burada çalışan ve alanında uzman, kendini yaptığı işlerle kanıtlamış bir kişiden eğitim almak ister misin?" diye sorulsa? Yine birçoğumuz hiç düşünmeden "Evet!" cevabını veririz. Miuul Veri Bilimi ve Makine Öğrenmesi Bootcamp 11. Dönem katılımcıları bu konuda oldukça şanslıydı, çünkü bu soruyu Vahit Keskin bizim yerimize sormuş ve "Evet!" cevabını vermişti. Bizler de bu harika fikrin sonucunda "Emine Yeşilçimen" ile tanışma fırsatını bulmuştuk. Bootcamp boyunca teknik eğitimlere ek olarak 2 haftada bir Emine Yeşilçimen tarafından "aktif dinlenme" ismi verilen soft skill eğitimlerinin verilmesi de planlanmıştı.
"Bu eğitimler neden önemliydi? Emine Yeşilçimen kimdi? Aktif dinlenme ne demekti?" yine kafamda birçok yanıtlanmamış soru vardı.
Soft skills, çoğu kişinin yalnızca teknik bilgi ve becerilere odaklandığı günümüz iş yaşamında üstünde pek de durulmayan, ama bir o kadar da önem verilmesi gereken becerilerdi. Belki de kariyer başarımızın %15'ini teknik altyapımız oluştururken kalan %85'ini soft skills diye adlandırdıklarımız oluşturuyordur, ne dersiniz?
Emine Yeşilçimen kimdir? LinkedIn'de "strategic advisor" olarak görev alan; muhteşem sesiyle, konuşma tarzı, kendini ifade etme becerisi ve yaklaşımlarıyla bizleri çok etkileyen Emine Yeşilçimen bootcamp boyunca katılımcılara "farkındalık ve soft skills" üzerine eğitimler verecekti. Aynı zamanda "LinkedIn Wellness takımında mindfulness & soft skills workshops" eğitimleri de veren Emine Yeşilçimen'in bana oldukça ilham veren ve yol gösteren harika bir podcast kanalı da mevcut.
Emine Yeşilçimen'in üzüm yeme etkinliği
Şubat ayı itibariyle Emine Yeşilçimen ile iki haftada bir olan yumuşak becerilerimiz için derslerimiz başlamıştı. Bu derslerde zaman yönetimi, bireyin kendisiyle arkadaş olma, mindfulness gibi birçok konu hakkında oldukça faydalı eğitimler aldık. Beni en çok etkileyen ve farkındalığımı oldukça arttıran, derslerde yaşadıklarımı sizlerle de paylaşmak istiyorum.
"Hangi durumlarda insanlara övgüde bulunuyorsunuz?" gibi çarpıcı bir soru ile başlayan, "gelişen zihin yapısı" hakkında bir aktif dinlenme dersiydi. Ders boyunca hata yaptığımızda kendimizle nasıl konuştuğumuzdan, kendimize nasıl acımasız davrandığımızdan, başarısızlıklarımızdan ve hatalarımızdan neler öğrendiğimizden konuştuk. Gelişen zihin yapısı (growth mindset) kavramının ilk kez Stanford Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olarak çalışan Carol Dweck tarafından bulunduğunu öğrendik. Carol Dweck, öğrencilerin başarıya giden yolun en önemli belirleyicisinin kendilerine olan inançları olduğunu gözlemlemiş ve iki kavramdan bahsetmiştir: Growth Mindset ve Fixed Mindset.
Peki nedir bu gelişen zihin yapısı? Gelin birkaç örnek üzerinden inceleyelim:
Mükemmel olmak zorunda değilsin
Hepimizin farklı kusurları var. Bu kusurlar bizi özel ve tek kılan en önemli özelliklerimizdir. Biz kusurlarımız ve hatalarımızla mükemmeliz.
Yoldaki zorlukları değerlendirin
Hedeflerimize ulaşırken önümüze çeşitli zorluklar çıkacak, taşlı yollarda yürümek zorunda kalacağız. Hedefimize giden yollardaki bu zorluklar karşısında pes etmeyip onları iyi değerlendirirsek kendimizi geliştirmemiz ve güçlenmemiz için harika bir fırsat elde edebiliriz.
Kendinizi acımasızca eleştirmeyin
Kimsenin duymadığı ve belki de bazen en tehlikelisi olan iç sesimiz bize kendimizle ilgili çok ağır ve acımasız eleştiriler yapmamıza neden oluyor. Kendimizle ilgili çok fazla olumsuz eleştiri yapmak bizi gizlice, içten içe çürütür. Bu yüzden kendinizin ağır ceza hakimi olmak yerine kendinizi yargılama biçiminizi değiştirdiğinizde hayatınızda birçok şeyin değiştiğini görebileceksiniz.
Başkalarının hatalarından da ders çıkarın
İnsan en çok kendi yaptığı davranışların sonucunda tecrübe kazanır. Ancak bazen çevremizden "Bak, ben yaptım, sen de yapma!" gibi yaşanmış hayat dersleri duysak bile genellikle bunu pek umursamayız. Ama her yaşanmışlık önemlidir, çünkü her şeyi kendimiz sıfırdan yapmak zorunda kalmadan başkalarının hatalarından dersler çıkarıp tecrübeler kazanabilir ve hata yapma ihtimalimizi azaltabiliriz.
Sürece odaklanın/güvenin
Aslında bu madde bootcamp sürecinin bir nevi özeti. Vahit Hoca her zaman akışta kalmanın öneminden bahseder. Emek verdiğiniz, yeni öğrenmeye başladığınız veya herhangi bir süreçte hata yaptığınızda vazgeçmemek, denemeye devam etmek ve tüm bunları sürecin bir parçası olarak görmek oldukça kritiktir.
Gerçekçi olun
Herkes bir günde akıcı şekilde yabancı dil konuşabilmek, yaptığı işte en üst ve deneyimli yere gelebilmek ister. Fakat hayallerimiz bazen o kadar büyüktür ki önemli bir kısmını kaçırırız. Yeni bir dil öğrenmek, yeni bir beceri kazanmak ve geliştirmek zaman alır. Bu yüzden hemen gerçekleşmeyeceklerdir. Gerçekçi hedefler koyarak ilerlemek süreçten kopmamanızı sağlar ve kendinize acımasız eleştiriler yapmanızın önüne geçer.
Yapıcı eleştirileri önemseyin
Eleştiri; bir insanı, bir konuyu doğru ve yanlış yönlerini bulup göstermek amacıyla incelemek olsa da genellikle olumsuz bir kavram olduğuna dair bir inanış mevcuttur. Oysa bir eleştirinin yalnızca olumsuz olması gerekmez, olumlu ve yapıcı eleştiriler de mevcuttur. Yapıcı eleştiriler kişiye daha önce fark etmediği yeni bakış açıları kazandırarak kişinin kendini geliştirmesine imkan yaratabilir. Bu nedenle yapıcı eleştirilerin kişinin gelişiminde ne kadar değerli oldukları göz önünde bulundurulmalıdır.
Gelişen zihin yapısının ardından bir de sabit zihniyet kavramına bakalım:
Sabit zihin (Fixed Mindset) kavramı, başarının kaynağı olarak doğuştan gelen yetenekleri gören ve bunların değişmeyeceğine inanan bir zihniyettir. Öğrenmeye ve gelişmeye kapalıdır. Sabit zihne sahip olan insanlar gelişen zihin yapısının tam tersi şekilde hareket eder ve mesleki başarı açısından geleceğin yetkinliği olarak görülen "öğrenmeye açıklık" konusunda zorluk çekerler.
Bootcamp sürecinde teknik bilgi ve donanıma yönelik eğitimlerin yanı sıra aktif dinlenme eğitimlerinin de yer alması sürecin yoruculuğunu atmamızda ve daha keyifli bir şekilde, başka alanlarla da kendimizi geliştirmemize olanak tanımıştır. Bootcamp sürecimde edindiğim bu değerli bilgilerin yanı sıra eşsiz bir deneyim yaşatan Vahit Keskin ve Emine Yeşilçimen hocalarımıza çok teşekkür ederim.
An'da ve akışta olmak dileğiyle!
Kaynaklar
Yeşilçimen E., Ders sunumları