Neden Veri Bilimi?

Neden Veri Bilimi?

Günümüzde veri, toplumsal yaşamın her alanında dönüştürücü bir etkiye sahip.
Hande Küçükbulut29 Ağu 2022

Bugün çalışma hayatımızda neredeyse tüm sektörlerde veri, dijital dönüşümdeki etkisini hissettiriyor ve her geçen yıl kurumlar veriden faydalanmak adına bu sürece uyum sağlayıp belirli standartlar geliştirmeye gayret gösteriyor. Esasında veriyi günümüzde bu kadar önemli hale getiren unsur, onu artık çok daha etkin bir biçimde saklayabiliyor ve analiz edebiliyor oluşumuz.

Artan Veri Hacmi

Dijitalleşen dünyada veri giderek büyüyor. Mevcut verinin hacmini düşünürken her ne kadar aklımıza ilk olarak sosyal medya platformlarında paylaştığımız fotoğraf ve videolar geliyorsa da kullandığımız en basit cihazların sensör verileri dahi bu hacmi genişleten veriler sağlıyor. Akıllı telefonlarımızda kendi paylaştığımız verinin dışında cihazın sahip olduğu sensörler konumumuz, hızımız, bulunduğumuz yerdeki hava sıcaklığı, ekrana nasıl ve ne kadar bastığımız gibi birçok unsurun verisini de toplamakta. Günlük yaşamımızda kullandığımız birçok akıllı cihazın da bu şekilde veri ürettiğini gördüğümüzde aslında mevcut verinin boyutunu daha iyi anlayabiliyoruz.

Veri Depolama ve Analiz

Geçmişte bu kadar veriye ihtiyacımız olmuyordu. Nitekim bunları depolayacak sistemlerimiz de yoktu. Depolanmadıkça ve bu veriler üzerine analiz yapılmadıkça aslında sahip olunan verilerin de salt bir değeri yoktu. Veri depolama sorununu artık dağıtık lokasyonlarda, farklı veritabanı ve ağlarla çözmüş durumdayız.

Veri Bilimi ve İnovasyon

Google, dağıtık bilgi-işlem sayesinde bu alanın önde gelen teknoloji firmalarından oldu. Artık veri depolama sorununu çözdüğümüz gibi daha önce inanılmazmış gibi gözüken projeler de geliştirebiliyoruz. Bir fotoğraftaki kişileri tanımak, bir ses kaydında konuşulan kelimeleri metne dökmek ve metni analiz etmek gibi her gün kullandığımız, günümüzde hayatımızın içinde olan uygulamalar bunlardan sadece bazıları. Bu alandaki fırsatlar hayli geniş. Veri her yerde. Veriden yaratıcı ve efektif bir biçimde faydalanan bazı firmalardan örnek vermek gerekirse:

  • WALMART: Market sektöründe veri biliminden yararlanan bir şirket. 
  • SHELL: Petrol sektöründe veri biliminden yararlanan bir şirket.
  • BBC: Medya sektöründe veri biliminden yararlanan bir kurum.
  • AIRBNB: Konaklama sektöründe veri biliminden yararlanan bir şirket.
  • RALPH LAUREN: Moda sektöründe verinin dönüştürücü etkisini kullanan bir marka.

Bu ve bunlar gibi nice kuruluş farklı alanlarda veriyi kullanmaya ve iş ihtiyaçları doğrultusunda dönüştürmeye devam ederken veriden faydalanmayan kuruluşları da geride bırakıyorlar.

Veri Bilimi ile Dönüşüm

Bir kurum olarak veri biliminde yerinizi geç olmadan ayırmanız çok önemli. Yukarıda bahsedilen örneklerin veriden nasıl yararlandığına daha yakından göz atmak isterseniz Bernard Marr'ın “Büyük Veri İş Başında” isimli kitabını inceleyebilirsiniz.

Veri bilimi alanına sağlam bir giriş yapmak içinse Miuul'un Data Scientist eğitimine kayıt olabilirsiniz.
 

Kaynaklar

Miuul topluluğunun bir parçası ol!

Abone ol butonuna tıklayarak Miuul'dan pazarlama ve haber içerikleri almayı onaylıyorum.