AWS’in Sunucusuz Servisi: Lambda

AWS’in Sunucusuz Servisi: Lambda

Bu yazıda Amazon Web Services’in sunucusuz (serverless) servisi olan Lambda’yı ele alacağız.
Hatice Dikmen05 Mar 2023

Lambda geliştiricilerin sıfır denetim ile sunucu işleme konusunda endişelenmelerine gerek kalmadan, kodlarını Lambda'nın standart çalışma zamanı ortamında çalıştırmasına olanak tanıyan, sunucusuz bir bilgi işlem hizmetidir. Herhangi bir AWS bulut hizmetini veya uygulamasını geliştirmek için bir Lambda işlevi oluşturmak şarttır. 

Resmi kaynağı tarafından tanımlandığı üzere AWS Lambda, sunucuları tedarik etmeden veya yönetmeden kod çalıştırmanıza izin veren bir bilgi işlem hizmetidir. Kodunuzu yalnızca gerektiğinde yürütür ve günde birkaç istekten saniyede binlerce istek sayısına kadar otomatik olarak ölçeklenir.

Lambda

  • Kodunuzu çalıştırmak için yüksek oranda kullanılabilir, esnek altyapı kullanır.
  • Otomatik ölçeklendirme ve kapasite sağlama, işletim sistemi ve sunucu bakımı gibi bilgi işlem kaynakları yönetimi görevlerini gerçekleştirir.
  • Hemen hemen her tür arka uç (backend) veya uygulama hizmeti için kod çalıştırabilir.
  • Fiyatlandırma modeli "kullandıkça öde" olduğundan, müşteriler yalnızca kullanılan bilgi işlem kaynakları için ödeme yapar. Bu, alınan hizmeti oldukça uygun maliyetli hale getirir. Kullanıcılar kullanılan bellek, işlenen kod isteklerinin sayısı ve 100 milisaniyeye yuvarlanan kod yürütme süresi için ödeme yaparlar.
  • Geliştiriciler Lambda ile çeşitli programlama dillerini kullanabilir: Java, Python, Node.JS gibi.
  • IaaS, PaaS ve SaaS cloud servis katmanları için yaygın olan 7/24 erişilebilirlik yerine AWS Lambda olay odaklıdır. Kod yalnızca gerektiğinde yürütülür ve tetiklenmediğinde sıfır kaynak tüketir.

 

AWS Lambda nasıl çalışır?

Geliştiriciler, kodu yükleyerek veya doğrudan Lambda'nın kod düzenleyicisinde kodlayarak AWS Lambda hizmetlerini kullanmaya başlayabilir ve kodu tetikleyen koşullardan bahsedebilirler. Herhangi bir olay, geliştiricilerin sunucuyu kullanma veya doğru türde uygulama veya kaynak alma konusunda endişelenmesine gerek kalmadan işlevini isteyebilir. Bu durum işletmelerin kod çalışmadığında ödeme yapmak zorunda olmadığı ve böylece sunucu maliyetlerinden tasarruf sağladığı anlamına gelmektedir.

 

Görsel kaynağı

 

Bir olay tetiklendiğinde Lambda, altyapı ekosisteminde mevcut olan en iyi kaynakları kullanarak bir olayı yürütmek için kaynakları seçer ve ilişkili kodu çalıştırır. Böylece işletmelerin BT (bilgi teknolojisi) altyapısının akıllı yönetimine sahip olmalarını sağlar. AWS Lambda çalışma zamanı ortamının kontrol düzlemi varlığı, uygulama yürütmesi için AWS kaynaklarını kolaylaştıran API'lardan (uygulama programlama arayüzü) oluşur. Çalışma zamanı ortamının bir diğer önemli yönü veri bölmesidir. Bu işlevleri çalıştırmak için API'lara ithiyaç vardır. Bir işlev çağrıldığında; veri bölmesi ya tahsis edilmiş bir yürütme ortamını kolaylaştırır ya da tahsis edileni kullanır. Bu yürütme ortamı hiçbir zaman diğer işlevlerle paylaşılmaz.
 

AWS Lambda'nın avantajları 

  • Kullanıcılar, uygulamaları web'den veya mobil bir platformdan çalıştırabilirler.
  • Lambda yalnızca doğru kullanıcıların veya grupların uygulamaya veya işleve erişmesini sağlamak için AWS Identity and Access Management (IAM) modülünü kullanır.
  • Lambda belirli bir kodu tetikleyen olayları yürüterek yürütme sürecini hızlandırır ve uygulamanızı veya kodunuzu ölçeklendirir.
  • Geliştiricilerin bir uygulamayı çalıştırmak için altyapıya odaklanması gerekmez, bu da iş mantığına odaklanmalarına olanak tanır.
  • Güçlü API'lar, akıllı iş uygulamaları geliştirmek veya uygulamalarınıza zeka eklemek için kullanıcı uygulamalarının yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yenilikçi AWS hizmetleriyle kolayca entegre olmasını sağlar.

 

AWS Lambda için kullanım örnekleri 

  • Sunucusuz bir web sitesi oluşturma,
  • Kimlik doğrulama,
  • Toplu e-posta gönderme,
  • Gerçek zamanlı bildirimler,
  • Sohbet robotları,
  • Medya dönüşümü.

 

Bu yazıda AWS Lambda servisinden bahsettik. Lambda’nın genel hatlarıyla ne olduğu, nasıl çalıştığı, avantajları ve nerelerde kullanabileceği konularına değindik. AWS konusunda daha fazla bilgi edinmek ve cloud alanında deneyimler elde etmek için AWS Cloud Engineering Bootcamp programına göz atabilirsiniz. 

 

Kaynaklar

Miuul topluluğunun bir parçası ol!

Abone ol butonuna tıklayarak Miuul'dan pazarlama ve haber içerikleri almayı onaylıyorum.