Miuul Podcast #2: Onur Boyar ile veri bilimci olmak üzerine

Miuul Podcast #2: Onur Boyar ile veri bilimci olmak üzerine

Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisans tezini yazmaya devam ederken Meditopia'da "Data Scientist" olarak rol alan Onur Boyar ile konuştuk.
Miuul Podcast15 Haz 2021

 

Dinleyicilerini geleceğin mesleklerine hazırlayan Miuul Podcast’in 2. bölümünde Meditopia’da yakın zamanda Veri Bilimci(Data Scientist) olarak göreve başlayan Onur Boyar’ı dinliyoruz.Bu bölümde veri bilimcilerin Türkiye’deki yerini , Makine Öğrenmesi Mühendisleri (ML Engineer) ile benzer ve farklılıklarını konuşurken ,Onur Boyar’ın kariyer yolcuğundaki dikkat çekici noktalarını da gözden geçirmeyi ihmal etmiyoruz.

Lisansını Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri okuyarak tamamlayan Boyar, bu bölümden mezun olarak veri bilimci olmanın mühendislik mezunlarına kıyasla daha çok çaba gerektirdiğini söylüyor. Matematik ve istatistik konusunda bilgi eksikliğinin önüne çıkan ilk engel olduğunu düşünüyor. Fakat bu zorluklarla beraber YBS mezunlarının bölüm dersleri sayesinde iş analizi , problem tespiti gibi durumlarda ön planda olduğunu vurguluyor.

YBS sonrası Computational Science and Engineering ( Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik) masterı yapan Onur Boyar , veri bilimindeki işleyişin arkasındaki teorik kısmını ,sistemin işleyişini , kullanılan modellerin risklerini öğrenme isteği ile bu bölümü seçtiğini ve eksikliklerini tamamlamaya çalıştığını belirtiyor

Onur Boyar , bir ver bilimci ve makine öğrenmesi mühendisinin Türkiye’deki şirketlerde pek ayrımı yapılmadığını düşünmekle beraber iki pozisyon arasındaki farkı şu şekilde ifade ediyor: “Bir data scientistin ilk amacı iş problemini çözmek ve bu problemi çözerken hazır kütüphaneler yardımıyla model kurmak. Fakat bir ml engineer , algoritmayı baştan düzenlemek ,geliştirmek ve gerekli optimizasyonları gerçekleştirmek ile görevli. Yani model kurma ve geliştirme bir tarafta sadece işinin bir parçasında yer alırken diğer tarafta ise durum çok farklı.”

Data Scientist olarak yeni mezun birine mülakat önerilerini sorduğumuzda ise her ne kadar iş tecrübesi söz konusu olmasa da görüşmelerde anlatacak bilgilerinin , kısacası portfolyolarının olması gerektiğini düşünüyor. Okul zamanında projelerde yer almanın , kendisi gibi blog yazmanın oldukça faydalı olacağını vurguluyor.

 

Bu bölümde konuşulan konular:

3.45 – YBS’nin veri bilimi sektöründeki pozisyonu, sektöre olan faydası ve eksiklikleri.

9.35 – Computational Science and Engineering (Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik) nedir? 

16.52 – Exchange Programları ve Uzakdoğu ülkelerinde yabancı öğrenci olmak.

23.10 – Onur Boyar’ın gözünden Data Scientist nedir ? ML Engineer ile bağlantılı olduğu ve olmadığı noktalar nelerdir?

32.42 – Data Scientist pozisyonu için mülakat süreci nasıl ilerleyebilir ? Onur Boyar’ın mülakat tecrübeleri ve önerileri.

51.10 Meditopia ve Scoutium şirketlerinde ki veri bilimcilerin şirketteki görev tanımları , sistemin işleyişi vs.

Miuul Podcast

Veri bilimi 🧪, yapay öğrenme 🦾 ve yapay zeka 🧠 alanlarında kurumlar, liderler ve genç yetenekler ile bu alanı ileriye taşıyan eğilimler ve use-case'ler üzerine haftalık podcast yayınımız

Miuul topluluğunun bir parçası ol!

Abone ol butonuna tıklayarak Miuul'dan pazarlama ve haber içerikleri almayı onaylıyorum.